top of page
LED LYSER UPP VÄRLDEN

Uppfinnarna av den blå ljusdioden belönades med Nobelpriset i Fysik 2014. Det blå ljuset i sig självt är inte orsaken till att forskare har försökt skapa blå dioder under decennier. Det är för att en blå diod som kombineras med de befintliga röda och gröna dioderna (som uppfanns på 50-talet) skapar vitt LED-ljus. LED använder vi numera dagligen, både i belysning, skärmar och TV-apparater.

 

 

Anchor 10
Anchor 7
BLINDA KAN ÅTERFÅ SYNEN

Det finns hopp om att en del människor med synskador i framtiden ska kunna få åtminstone ledsyn tillbaka. Omgivningen fångas av ett par videoglasögon som filmar med infraröd kamera, signalerna länkas till ett implantat inne i näthinnan och synintrycken kan skapas och skickas vidare till syncentrum i hjärnan.

 

Forskning & Framsteg

FRAMTIDENS FLYGPLAN

Jämförelse av Skylon och Zehst.

 

Forskning & Framsteg

 

SVERIGES CO2-UTSLÄPP

De svenska koldioxidutsläppen minskar, eller hur?

I Sverige, alltså. Men utsläpp som kommer av svensk import ökar – och har ökat en längre tid.

 

Sveriges Natur

VÄRLDENS STÖRSTA 
TRÄSEGELBÅT

Världens största träseglare – 141 meter lång – byggs just nu på ett hypermodernt skeppsvarv i Turkiet. Med hjälp av laminerat iroko-trä kringgår man den kritiska gräns på 90 meter som tidigare ansetts vara maxlängden för stabila och säkra träbåtar.

 

Forskning & Framsteg

CIKLIDERNAS ARTEXPLOSION

En påkostad kartillustration med utvik som berättar om ciklidernas fantastiska utveckling i de stora östafrikanska sjöarna.

 

Forskning & Framsteg

Anchor 4
ELRACING VERKLIGHET

Formel E är igång och första tävlingen hölls 2014 i Peking. Här är en genomgång av tekniken och disciplinens regler.

 

Forskning & Framsteg

Anchor 9
FIXAR SUDDIGA BILDER

Nu finns kameran som förlåter klantiga inställningar. Lytro samlar så mycket information om motivet att man i efterhand kan flytta skärpan i djupled i bilden.  

 

Forskning & Framsteg

Anchor 12
OMSKOLADE CELLER

Parkinsons sjukdom kan kanske behandlas med hjälp av fosterceller som omskolas till dopaminceller.

 

Forskning & Framsteg

SÅ SKA FORTKÖRARE STOPPAS

Planer finns på att installera mekaniska hinder i form av falluckor kring Öresundsbrons betalstationer. Om fordonet passerar en mätpunkt i för hög hastighet fälls en liten fallucka ned och det smäller till rejält i bilen när den passerar. 

 

Forskning & Framsteg

ISBRYTNING PÅ SNISKAN

Isbrytning i bottenviken brukar normalt kräva att två isbrytare går parallellt för att rännan ska bli bred nog för de stora lastfartyg som trafikerar området.

En ny skrovkonstruktion låter den här isbrytaren gå på tvären mot isen och på så sätt göra en bredare ränna.

 

Forskning & Framsteg

Falluckor på en bro?!

De placeras FÖRE bron, tack och lov, och har utvecklats för att få ned hastigheterna vid Öresundsbrons betalstationer. Och fallet är bara några centimeter, men ändå full tillräckligt för att lära notoriska fortkörare att det blir väldigt obehagligt om man inte håller sig till 30 km/h.

 

Forskning & Framsteg

NYA 3D-LÖSNINGAR

3D-tekniken skördar allt större framagångar.

Här visar vi hur Nintendo med hjälp av en parallaxbarriär erbjuder 3D i sin nya konsoll

utan att användaren behöver 3D-glasögon. 

 

Forskning & Framsteg

UNIVERSUM VÄXER

Genom att studera supernovor kunde forskare konstatera att universum expanderar. Så småningom uppstår enorma avstånd mellan materian och allt blir till ett kallt mörker. Illustrationen publicerades i den amerikanska tidskriften Science och finns även med på Nobelaffischen från 2011.

 

Science Magazine

Anchor 3
BÄSTA OCH SÄMSTA
FLYGPLATSERNA

Tidskriften Globetrotter jämförde europeiska flygplatser med varandra utifrån ett antal parametrar, och kom fram till att Schiphol är bäst och Charles de Gaulle är sämst. 

 

Globetrotter

FLYGER SOM EN VAL

Flygande valar hör inte till vanligheterna, även om knölvalen är känd för sina höga hopp.

Orsaken till att knölvalen kan hoppa högt är att den är så snabb, trots sin väldiga kropp. De långa fenorna är täckta med små knölar och när forskarna upptäckte att knölarna bryter de bromsande strömmar som omger kroppar i vatten, provade man att fästa valknölar på rotorbladen till en helikopter. Då slapp man mycket av den farliga turbulens som uppstår kring bladen.

Inte varje dag man får rita en helikopter på samma uppslag som en val.

 

Forskning & Framsteg

Anchor 2
NANOPAPPRET ÄR HÄR

Med hjälp av nanoteknik kan papper bli ett oerhört starkt material, det handlar bara om att få fram de små nanofiber som finns i cellulosan. En papperspåse av det här materialet skulle man kunna fylla med bly utan att den gick sönder. 

 

Forskning & Framsteg

Anchor 5
SÅ HITTAS VRAKEN

Allt fler skeppsvrak kan hittas och kartläggas med modern teknik. Vrakletarnas olika metoder förklaras här.

 

Forskning & Framsteg

GENOMBROTTET

Efter en evighet har tunnelborren kommit ut på andra sidan av Hallandsåsen. Tjugo års hårt arbete, miljöskandaler och enorma kostnadsökningar – allt för tio minuters kortare restid mellan Malmö och Göteborg. Grafiken visar hur det gick till.

 

Forskning & Framsteg

SÅ HITTAR FISKEN HEM

När öringen lekvandrar visar den prov på en makalös navigeringsförmåga. Forskning visar nu att de använder samtliga sina sinnen för att hitta hem, de kan till och med smaka på vattnet via smaklökar som sitter direkt i huden.

 

Forskning & Framsteg

SMARTA FLYGLÖSNINGAR

Starthjälp, bättre logistik och flygplan som ligger "på rulle" efter varandra för att minska luftmotstånd och bränslekostnader – så ser flygets framtid ut.

 

Forskning & Framsteg

DET OMÖJLIGA DYGNET

Den här illustrationen publicerades i DN och bygger på SCB:s stora tidsundersökning. När vi summerade allt en småbarnsfamilj ska hinna med under ett dygn visade det sig att alla bitar inte fick plats...

 

Dagens Nyheter

SÅ UPPSTOD FINANSKRISEN

Med benägen hjälp från DN:s ekonomiredaktion kunde jag 2009 förklara hur finanskrisen uppstod. Tillatelet är lekfullt men här finns mycket intressant fakta. Grafiken prisbelönades i både nordiska och internationella sammanhang, och den hänger dessutom i många bankers styrelserum (DN gjorde ett särtryck som delades ut som inramad gåva till finansvärldens stora aktörer).

 

Dagens Nyheter

KVANTDATOR PÅ GÅNG?

Kvantdatorn hägrar ständigt vid horisonten, men vi tycks aldrig riktigt komma dit. Möjligheterna till ett genombrott har dock ökat på sistone, tack vare ny amerikansk forskning.

 

Forskning & Framsteg

MUSIKKÅRENS OLIKA DELAR

En musikkår består av en mängd olika delar som tillsammans måste synka perfekt. Här kan du lära dig allt du behöver veta.

 

Tidningen Hemvärnet

ILLUSTRATIONER FÖR CRAFOORDPRISET

Några exempel på visualiseringen av Crafoordpriset.

 

Kungliga Vetenskapsakademien

Anchor 10
GPS AVSLÖJAR ORKANER

Den amerikanska vädertjänsten använder sig av forskningsplan som analyserar satelliternas GPS-signaler när de studsat mot vattenytan. Förvrängningens storlek avslöjar våghöjden och kan därför berätta om analkande orkaner.

 

Forskning & Framsteg

SPÄNNANDE PENDEL

I Tokyo görs intressanta försök med berg-och-dalbana som kollektivtrafik. Tåget hissas till en viss höjd och sedan är resten av linjen och dess hållplatser utförsbacke. Energibesparande och tyst.

HOTAD MÅNGFALD

Våra artrikaste biotoper finns i norr, vid älvarnas brusande forsar. Där sjuder det av liv, inte minst på grund av allt som älven för med sig i form av näring och fröer. Men den svenska vattenkraften styrs av regler som är hundra år gamla. Så kallad korttidsreglering, där kraftbolagen tillåts höja och sänka nivåerna flera gånger i timmen, är ett hot mot artrikedomen och ger på sikt fattigare flora och fauna.

 

Forskning & Framsteg

SÅ FUNKAR SMARTA ELNÄT

En genomgång av hur det smarta elnätet är uppbyggt.

 

Forskning & Framsteg

MEDICINPRISET

Kartläggningen av cellens inre signalsystem belönades med Medicinpriset för ett par år sedan. Så här fungerar det:

 

Forskning & Framsteg

Anchor 8
Anchor 14
BONNIERS ÅRSREDOVISNING

På uppdrag av Spoons begåvade CD David Eide gjorde jag mittuppslaget för Bonniers årsredovisning 2014. Temat var tolv mediatrender under året som gick.

bottom of page